דף הבית » תרבות היין בארץ נתונים שלי  |  סל קניות  |  ביצוע הזמנה   
שפות
hebrew
חיפוש מהיר
 
הקלד מילת חיפוש.
חיפוש מורחב
מידע
כתבות
חדשות
יצרנים
אתר זה מאובטח SSL
תרבות היין בארץ תרבות היין בארץ

" ארץ   היין "

תרבות  היין  בארץ


ללא ספק , עם השנים תרבות היין מתחילה לתפוס תאוצה , יוקרה ומקום אצלנו בהוויה הישראלית


אירוח , בישול ושתיית יינות – הפכה לחלק מחיינו ,

כניסה מעמיקה ומקצועית לעולם היין תוכלו לקרוא בכתבה  הבאה.....  
 
היין הינו אחד מהמשקאות העתיקים ביותר בעולם.

בשנת 1968 גילו באחד מהחפירות באיראן כד עם שרידי נוזל צהוב בתחתית.

הכד הובא אל אונ' פנסילווניה שבארה"ב ולאחר כ- 20 שנה , גילו כי הנוזל הצהוב הוא שאריות של יין שהיה בשימוש בשנת 5,000 לפנה"ס- היין העתיק ביותר שהתגלה אי- פעם.

בתקופת בית שני הייתה הקצבה של כליטר אחד לנפש ביום (לא כולל נשים וטף), הן לחיילים הרומאים והן לעבדים.

היין נחשב לחלק מהתפריט היומי , וייחסו לו סגולות תזונתיות גבוהות.

ארץ ישראל , מהיותה ארץ מעבר היוותה  את ערס התפתחות היין בעולם,

אזורי הגידול העיקריים התמקדו : אזור שבטה וניצנה, סוסייא, כוכב יאיר וכפר ג'למי.

ממצאים מעניינים של מכבשי יין , צנצנות, גומחאות לאחסון יין וציורים המעידים על תעשיית היין שהייתה  בארץ.

נמצאו עשרות מכבשי ין ,  וכן כלים רבים ששימשו את תעשיית היין.

כאשר הריכוז הגדול ביותר לייצור יין , נמצא צפונית- מערבית לירושלים , שנמצאו גומחאות לאחסון יין , בטמפרטורה של 18 מעלות.

צריכת השיא הגיעה בין בית ראשון לבית שני.

במאה ה- 7 , עת נפילת השלטון הביזנטי  בארץ כמעט וחוסלה כליל תעשיית ייצור וצריכת היין  בעקבות מלחמות עבדות ורעב.

ועם שלטון  המוסלמים קיבל הענף מכת מוות (המוסלמים  דוגלים בהתנזרות של משקאות אלכוהוליים).

היחידים שהורשו להפיק הין היו עובדים לא מוסלמים , וייעוד היין נקבע לצורך פולחן דת בלבד. 
 
 
בציר  הענבים :

הבציר הינו יום חג ושמחה , התמונה הינה לרוב ציורית של אנשים הלבושים בבגדים צבעוניים הבוצרים את הכרם.

עיתוי  הבציר הוא בעל חשיבות מכרעת לגבי איכות היין.

הבציר נמשך כ- 70 יום , מסוף חודש יולי (הזנים הלבנים) ועד סוף ספטמבר (הזנים האדומים).

בעבר עיתוי הבציר נקבע ע"פ זקן הכפר , הקובע ע"פ   טעימת הענבים את מועד הבציר

וע"י ירייה האוויר  מסמל את תחילת הבציר.


כיום על מנת לבצור את הכרם , יש לדאוג ליחס אופטימלי בין כמות הסוכר לכמות החומציות שבענב.

את כמות הסוכר נמדוד במכשיר שנקרא: רפרקטומטר ( ביחידות בריקס ).

את כמות החומציות נמדוד בכשיר שנקרא: טיטרמטר.

כמות הסוכר אחראית על פוטנציאל המתיקות ועל אחוז האלכוהול שביין , כמות החומציות מעידה על פוטנציאל היישון ואריכות חיי המדף של היין.

הבציר יכול להתבצע בצורה ידנית (מגע "אנושי" או בציר איטי),

או בצורה מכנית (מהירות, חסכון בכוח אדם).


התיישנות  בחביות  עץ  אלון

כול היינות האדומים מיושנים בחביות עץ אלון , 24 חודשים היינות המעולים, 12 חודשים היינות הטובים.

היינות הלבנים אינם מיושנים למעט זן השרדונה.

החביות מיוצרות מעץ האלון.

עץ האלון גדל בשלוש מקומות עיקריים בעולם:

בצרפת     (לימוזין, אליה).
ארה"ב     (קנטקי, מיזורי).
יגוסלביה  (בוסניה, סרביה).
לאחר גיל  מוגדר (120-150 שנה) נכרת העץ וה"חבתן", מייצר מהעץ לוחות עץ. 

את לוחות העץ מעצבים בצורת חבית ומחברים את הלוחות ע"י חישוקי ברזל.

וצורבים בחום בדרגות שונות את פנים החבית , ניתן להזמין את דרגת הצלייה הרצויה.

על מנת לאטום היטב את החבית משרים בה מים למשך כמה שבועות  על מנת שהעץ  יתנפח וייסגר היטב.

במהלך היישון יש איבוד של אלכוהול שמתהדה.

10% הפסד בשנה הראשונה, 8% הפסד בשנה השניה, 6% הפסד השנה השלישית.

החבית מעניקה ליין יציבות של הצבע, מורכבות ובגרות, טעמים מורכבים (ווניל ושרף עץ) וטאנין (המונעים חמצון ושומרים על הצבע).


על   פקק   השעם

פקק השעם מיוצר מעץ אלון השעם, הניתן לקילוף כול עשר שנים.

עצי אלון השעם המפורסמים גדלים בעיקר בספרד, פורטוגל, איטליה, מרוקו ואלג'יר.


הקילוף נעשה ע"י גרזנים ולאחר מכן מניחים אותם בחוץ כ- 4 שנים.

מחטאים אותם ע"י כניסה לברכות עם מים רותחים ומכניסים אותם למכונה שמייצרת פקקים מהלוחות שעם.

לאחר מכן עוברים הפקקים רחיצה שניה  , חיטוי וצביעה.


ישנו איבוד גבוהה של שעם בעת הכנת הפקקים.

100 ק"ג של עץ  אלון השעם , נותן כ- 30 ק"ג פקקי שעם.


פקק השעם הינו גמיש,  מתאים את עצמו לבקבוק, ולא מותרי אחריו ריחות ליווי

יינות המיועדים  ליישון ארוך מסגרים ע"י פקק שעם ארוך .


העצות השימושיות לבחירת יין:

יינות רצוי לקנות בחנויות בהן קיימת הקפדה על אכסון היין בשכיבה, בטמפרטורה קרירה ושמדור היינות הינו בעל תחלופה מהירה.
בעת קניית היינות יש לשים לב לשנת הבציר המופיעה על התווית – יינות לבנים ויינות רוזה רצוי לקנות משנות הבציר האחרונות.
אם צבעם של היינות הלבנים יבשים וחצי יבשים צהבהב מדי, רצוי שלא לקנותם. צבע כזה עלול להצביע על אסון לקוי של היין.
אם גובה היין בבקבוק נמוך מהרגיל (3 ס"מ מצוואר הבקבוק) רצוי שלא לקנותו.
לשמירת העפיצות המרבית התאם את הכוס ליין: 
  
בורדו
בורגונדי

אלזאס

סוביניון בלאן

שרדונה

שמפיין  

כוס בורדו
מתאימה ליינות אדומים יבשים

כוס סוביניון בלאן
מתאימה ליינות אדומים יבשים

כוס בורגונדי
מתאימה ליינות לבנים יבשים.
כוס שמפין
מתאימה לשמפניה ויינות מבעבעים.
כוס אלזאס
מתאימה ליינות קינוח. 
כוס שרדונה
מתאימה ליינות שרדונה - לא מתיישן.

אכסן את היין בטמפרטורה יציבה, בין 11 ל- 18 מעלות צלזיוס וב- 75% לחות. אחסון היין במקרר ביתי, לפרק זמן ארוך, יגרום לרטיבות הפקק ולהווצרות עובש בו. רצוי להימנע מטלטול היין בזמן אכסונו בכלל, ולפני שתייתו בפרט. 
    

טקס   היין

רצוי לשמור על שלושת הכללים הבאים בעת שתיית יינות בארוחה:
יינות לבנים לפני יינות אדומים
יינות יבשים לפני מתוקים

יינות צעירים לפני יינות יישנים

השלב  הראשון  :
בדיקת    התווית   , יש לוודא כי היין שאנו שותים הינו היין שהזמנו , לבחון את היין את שנת הבציר  וזן הענבים
לאחר מכן מניחים את גב 2 האצבעות על הבקבוק על מנת לבדוק שהיין מוגש בטמפרטורה הנכונה

השלב  השני  :   פתיחת  הבקבוק  לפני  האורח
הסרת החלק העליון של הקפסולה

הכנסת החולץ  וחדירה עד הפיתול האחרון


השלב  השלישי :    ניגוב  פי  הבקבוק  במפית  , על מנת להסיר אבק ושאריות של הפקק שעם


השלב הרביעי : מזיגה  מעט  יין  מצד  ימין  האורח

התווית  מופנת  אל  הלקוח

"סחיטה"  של  הטיפה  האחרונה
 

מזיגה  לכול  האורחים

מבוגרות- צעירות

מבוגרים- צעירים

ילדים

הצבת  הבקבוק  כשהוא  מופנה לאורח
יינות  לבנים  בתוך  שמפנירות


אפיון הטעימה הינו דימויים לעולם הצומח:

1. ליין  ניחוח של אגסים עם רמזים של מרמלדה ונגיעה של פירות יער.

2. היין בעל גוף חצי מלא עם תחושת עפיצות קלה.

3. היין בעל ניחוחות של עץ אלון שרוף עם רמזים של ווניל.

4. ליין ניחוחות של אגסים עם ארומה של שזיף ובוקה של עץ אלון.
 
 


מושגי   היין  

יין גנרי:
    יין שמורכב מכמה זנים, אין זן שמגיע ל- 85% .

    היין קרוי על שם כפר, מחוז או אזור.

יין זני:
    יין   שיש בו זן אחד שולט  בלפחות 85% .

    היין קרוי על שם הזן .

יין דוקרני:
    יין  שהחל להחמיץ.

ארומה:
     ריח היין  שמקורו מזן הענבים.

בוקה:
    ריח היין שמקורו בתהליכים שהיין עובר.

עפיצות:
     תחושה בלתי רציונלית הגורמת לכיווץ השפתיים, הנגרם

     כתוצאה מ:

אחוז אלכוהול גבוהה.
רמת   טאנינים גבוהה.
גוף:

    תחושת  מלאות, תחושת "משקל".

    הגורמים לגוף הינם: רמת הסוכר, האלכוהול.

בוטריטיס:
    פטרייה הנמצאת על זג הענב.

    הפטרייה גורמת "לריקבון אצילי" , שמעצים את הטעם והריח

    כמו כן הפטרייה גורמת  לחרירים מיקרוסקופיים בענב , 

    הגורם לאיבוד נוזלים ולעליה ברמת הסוכר.

העולם החדש:
    מדינות מחוץ לאירופה , עם דגש הכנת יין באמצעות נפלאות

    הטכנולוגיה והמחשוב.

העולם  הישן:
  כינויי למדינות האירופיות המסורתיות: צרפת,  איטליה, ספרד וכ"ו.

  מסורת ייצור "ישנה" : בציר ידני, תסיסה במכלי עץ.

יין שמור:
   יין השמור למלכים ואצילים  ונשמרו ע"פ הזמנה מיוחדת.

  גורם שהקנה טיפול מיוחד של היקב ביין , תוך שימוש בזנים איכותיים

  כיום ברוב המדינות (כולל בארץ) אין חשיבות למילה: "רזרב".  
 
 
 
אחסון  יינות:

בשכיבה.
לחות של 60-70% .
טמפרטורה של 22-25 מעלות.
בחושך.
הרחק ממקור רטיבות.
 
 
 

אורך חיי מדף :

יינות  לבנים טוב לשתות עד שנה וחצי משנת הבציר למעט זן השרדונה שלו חיי מדף ארוכים יותר ( כ- 3 שנים).

יינות אדומים ניתן  ליישן בין 3-15 שנה.

בכול מיקרה לאחר שפתחנו יין , מוטב לסיים אותו לאחר כ- 3 ימים ולאחסנו במקרר. 
 
 
 
 
 
 
 
 
נראה אתכם מתמודדים עם זה:

טריוויה יינות

לא נכון. נכון  
    1. יין לבן אפשר לעשות רק מזנים לבנים
    2. חוסר יין בבקבוק סגור מראה כי היין מקוקלק?
    3. המרלו הינו הזן האדום  שנבצר ראשון?
    4. האם ניתן להפיק מהאמרלד ריזלינג יין יבש?
    5. המפעל הגדול ביותר לייצור פקקי השעם נמצא   בבנימינה?
    6. מרלו נחשב לזן אדום עדין
    7. האמרלד ריזלינג הינה המצאה יהודית?
    8. מקורו של הפטיט סירה בשיראז שבפרס?
    9. הקברנה סוביניון נחשב לזן אדום "קשוח"
    10.בציר מוקדם מקנה ליין אחוז אלכוהול נמוך?
    11.יינות גנריים נקראים על שם חבלי אזור / ארץ
    12. הפינו נואר נחשב לזן היקר והטוב מבין האדומים
    13.מכינים חביות עץ אלון בארץ , באזור הגליל?
    14.גוורצטרמינר הינו זן שמקורו בגרמניה?
    15.זן הקרינאן נחשב למלך הערבובים?
    16.זנים לבנים תוססים בטמפרטורה נמוכה?
    17.רוב המשמעויות של הזנים מקורם בצרפת?
    18. במרתפי היין מתפרנסות פטריות מאדי אלכוהול?  

התשובות :

1. לא  ,   2. כן  , 3.כן ,   4. כן  , 5.לא,  6.כן , 7.כן , 8. כן , 9. כן , 10.כן , 11. כן , 12. כן , 13.לא ,

14.כן , 15. כן , 16. כן , 17. כן , 18 . כן 
 
  
  
רקנאטי 


בינות למישורים המוריקים של עמק חפר שוכן יקב רקנאטי. על אדמת החמרה של העמק הוצבה בשנת 2000 שורת מכלי תסיסה חדישים והוקם בית היקב, באזור התעשייה של עמק חפר. בבניין, המזכיר בית אחוזה ספרדי, נמצאים חדר החביות הקריר, חדר האריזה והביקבוק, חנות היקב, וחדר הטעימות ובו רהיטי עץ כבדים ושטיחים המשרים אווירה חמימה. 

היקב הצעיר, יקב בוטיק מסחרי, הוא פרי חלומו של לני רקנאטי, איש עסקים וחובב יין, אשר לצורך הגשמתו חבר לקבוצת משקיעים חובבי יין.

המבקרים ביקב ייחשפו לרזי הכנת היין. אשכולות הענבים המגיעים ליקב עוברים טיפול קפדני, החל משלב הבציר הידני, דרך העברתם ליקב במכלים קטנים, למכלי התסיסה המודרניים המוצבים בחצר היקב. מערכת הביקבוק המשוכללת ערוכה לקלוט עשרות אלפי בקבוקים, והיא מהמתקדמות בעולם.

בחדר החביות הגדול, הקור מקפיא עצמות וענני ערפל מסתירים לפרקים את מאות החביות המסודרות בקומות עד התקרה. מד החום מראה טמפרטורה של 12 מעלות. לחות יחסית 86-89 אחוז. בחביות עץ אלון צרפתי מסוגים שונים מתיישנים היינות. מקורן של החביות ביערות שונים והן בעלות מספר דרגות קלייה, שכן לחביות השפעה דומיננטית על טעמי היין העתידיים. 


כרטיס ביקור

מרכז המבקרים עוצב מתוך מטרה להפוך אותו למרכז לאוהבי יין, המתעניינים בתהליכי הפקת היין, נהנים לשתות יין איכותי ומחפשים קשר בלתי אמצעי עם היינן על מנת לדעת יותר על היין אותו הם שותים. המרכז החדש מציע שילוב של סיורים מודרכים ביקב ובחדר החביות, עם מתן הסברים על תהליך הכנת היין, טעימת יינות ואפשרות לרכישת יינות היקב ומוצרים נלווים ליין כמו: דקנטרים, פותחנים מעוצבים ועוד. יינות היקב כשרים.  
 

רקנאטי מרלו רזרב 2003

יין אלגנטי, בעל ארומה מאוזנת של עשבי תיבול, תבלינים, פירות יער אדומים וקאסיס. ליין טעמי פירות בשלים המובילים לסיומת ארוכה והרמונית.

היין נעשה משילוב של 86% ענבי מרלו עם 14% ענבי קברנה סוביניון. הענבים גדלו הן בכרמי היקב שבקיבוץ מנרה בגובה של 800 מטר, והן בכרם השוכן ליד המושב עלמה שבגליל העליון בגובה של 650 מטר.

לאחר תסיסה איטית ומבוקרת הועבר היין ליישון של 15 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי, דבר אשר השלים את מבנה היין ותרם למורכבותו.

מחיר מומלץ: 79 ש"ח


רקנאטי קברנה סובניון רזרב 2003

יין בעל גוף מלא ומבנה מוצק, ולו ארומה בגווני דובדבנים שחורים בשלים, שזיף, מרווה, ציפורן וסיגר, המלווה בטעמים מינראליים ומעושנים. ענבי הקברנה מהם נעשה יין זה נבצרו בשלושה מכרמי היקב הנבחרים בגליל העליון: כרם בן זמרה, קדיתא, ומנרה - כולם בגובה של 800 מטר מעל פני הים. הקרקע הסלעית והמדרונות המשופעים, יחד עם רוח הערב הקרירה, מספקים תנאי גידול אידיאליים לזן זה.

התירוש שהה בטמפרטורה נמוכה במשך מספר ימים, כדי לסייע לשימור הטעם והצבע העשירים. לאחר מכן בוצעה תסיסה מבוקרת עם הזגים, וסחיטה עדינה. 15 חודשי יישון בחביות עץ אלון צרפתי תורמים לאיזון הטעמים ולמורכבותו של היין.

מחיר מומלץ: 85 ¤
 


רקנאטי שיראז 2003

רקנאטי שיראז 2003 הוא יין ניחוחי ומלא חיים, השופע בארומות אופייניות של פטל וסיגליות עם נגיעה של ווניל,קקאו ואגוז מוסקט, המחמיאים לטעמי הפרי העשירים שבו.

היין זכה לאחרונה במדליית ארד בתחרות הבינלאומית היוקרתית 2005 IWSC.

ענבי השיראז המרכיבים את היין נבצרו בכרמים מ-3 אזורי גידול: מנרה שבגליל העליון, עמק יזרעאל ועמק האלה.

השילוב בין אזורי גידול שונים אלו המאופיינים באקלים וקרקע מגוונים הוא שהעניק ליין את קשת הטעמים שבו.

מחיר מומלץ לצרכן: 52 ¤ 
  
 
פטיט סירה-זינפנדל רזרב 2004

היין באופיו הוא יין "עולם חדש" עסיסי ועז טעם, עשיר בצבע ובארומה, בעל טעמים בגוני ריבת אוכמניות, שזיפים טריים ואגוזי מלך. ענבי הפטיט סירה של היין נבצרו באמצע חודש ספטמבר בכרם השוכן בגליל התחתון. האדמה הכבדה האדומה של האזור היוותה כר גידול אידיאלי לזן זה. ענבי הזינפנדל נבצרו בתחילת אוקטובר בכרמי יקבי רקנאטי בקיבוץ מנרה שבגליל העליון.

ענבי הפטיט סירה והזינפנדל, אשר נקלטים ביקב במועדים שונים, מותססים בנפרד במיכלים שונים ומועברים ליישון ראשוני בחביות עץ אלון. לאחר מספר חודשים נערכת סדרת טעימות לבחינת האפשרויות השונות לשילוב בין שני הזנים. עם קבלת ההחלטה מבוצע הבלנד והיין מוחזר ליישון סופי בחביות. 


מחיר מומלץ לצרכן: 79 ש"ח


המשך
התחברות
אימייל
סיסמא
הרשמה
שכחת סיסמא?
סל קניות תצוגה מלאה
סל קניות ריק
מוצרים בהמתנה תצוגה מלאה
אין מוצרים בהמתנה.
רשימת הזמנות
מוצרים חדשים תצוגה מלאה
מומלצים תצוגה מלאה
הנחות תצוגה מלאה